van Dobben

van Dobben

Wie kent ze niet, de lekkere vleeskroketten van van Dobben. Vandaag de dag een erg bekend Nederlands croquettenmerk. Het verhaal van van Dobben begint net na de Tweede Wereldoorlog met de oprichting van broodjeszaak ‘Eetsalon van Dobben’.

Tijdens de bevrijding werkte Eugenie Laaper in een broodjeszaak in Amsterdam. De vleesleverancier van het broodzaakje was Aat van Dobben. Aat en Eugenie hadden al vanaf het begin een goede band met elkaar. Toen Aat besloot om een eigen broodjeszaak te beginnen was de keuze voor Eugenie snel gemaakt: samen gingen ze in zee en richtte ze een nieuwe broodjeszaak op: ‘Eetsalon Van Dobben’. Op 28 juni 1945 werd de zaak op de Korte Regulierdwarsstraat geopend. De samenwerking tussen Eugenie en Aat verliep voorspoedig en al snel trouwde Aat van Dobben met Eugenie Laaper.

Van Dobben Kroket

Al sinds de opening in 1945 stond de beroemde van Dobben kroket (of croquet zoals van Dobben ze zelf noemt) op het menu. 29 juni 1945 gaat dan ook de geschiedenisboeken in als de belangrijkste dag voor de croquet. De beroemde croquet werd gemaakt in een fabriek aan de Kerkstraat. Hier werden alle croquetten die bedoeld waren voor de verkoop in de broodjeszaak aan de Nieuwe Regulierdwarsstraat klaargemaakt. Warm gehouden door houtskool werden ze dan vervoerd naar het eetcafé waar ze vervolgens opgediend werden. De croquet was ontzettend populair. Tijdens het 45 jarig jubilieum van van Dobben, waren er naar schatting al ruim vijftien miljoen croquetten gemaakt en verkocht.

Meerdere broodjeszaken

De broodjeszaak op de Nieuwe Regulierdwarsstraat was de eerste broodjeszaak. Nog geen vijf jaar later volgde de opening van een 2e broodjeszaak. In 1950 openen Aat en Eugenie samen in het pand naast de eerste broodjeszaak hun tweede. Deze uitbreiding was niet alleen bedoeld om de eetplekken uit te breiden, maar er werd ook een klein keukentje geplaatst in deze tweede broodjeszaak. Doordat er nu een keukentje aanwezig was konden de croquetten daar worden bereid. Alsof de uitbreiding nog niet groot genoeg was werd er acht jaar later nog een broodjeszaak geopend. Wederom in dezelfde straat, ditmaal op nummer 9, openen Aat en Eugenie een nieuwe zaak.

De Nationale Markt

Tot de jaren ‘90 werden de croquetten alleen verkocht in de broodjeszaken in Amsterdam. Maar omdat het succes zo ontzettend groot was zag snackfabrikant Laan Snacks het wel zitten om de croquetten op de nationale markt te gaan verkopen. Dit zou voor de familie van Dobben betekenen dat er een groot deel van het werk in andermans handen zou komen te liggen en dat was eigenlijk iets waar de van Dobbens het niet mee eens waren. Toch besloot Arnold van Dobben om met Laan Snacks samen te werken. Wel kwamen ze tot de overeenstemming dat van Dobben de eigenaar zou blijven van de merknaam van Dobben.

Verschillende producten

Van Dobben is vooral bekend geworden vanwege zijn (rundvlees) croquetten, maar ze verkopen ook nog verschillende andere soorten croquetten en snacks. Buiten de rundvleescroquetten maken ze ook kalfsvlees-, goulash-, kipsaté-, groente-, en kaascroquetten. Verder maakt van Dobben ook verschillende soorten soufflés en mini bittergarnituur. Alle snacks worden verpakt in kartonnen witte dozen met een elegant en authentiek design.

Van Dobben is ook actief of Twitter en Facebook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *