Kruseman Aretz Zorgvilla’s

Kruseman Aretz Zorgvilla'sDe Zorgvilla’s

In Wassenaar Zuid biedt de kleinschalige particuliere zorgorganisatie Kruseman Aretz sinds 1979 een thuis aan ouderen met gezondheidsproblemen. De twee villa’s in Wassenaar Zuid zijn beiden omgeven door een prachtige tuin. De zorgvilla’s zijn met name geschikt voor ouderen met dementie.

Geschiedenis: Kleinschalig en familiair

Het concept waarmee Kruseman Aretz haar zorgvilla’s onderscheidt van andere zorginstellingen is tot stand gekomen in 1979. Jennifer Kruseman Aretz stopte in dat jaar als operatieassistente in Het Rode Kruis Ziekenhuis om voor een ouder familielid te gaan zorgen. Hierdoor ontstond er een familiair woonzorgconcept waarbij zowel ouderen als opgroeiende kinderen naast elkaar leefden. Vanaf toen werd duidelijk dat er grote vraag was naar een woonzorgvoorziening in huiselijke sfeer. In korte tijd breidde de ‘familie’ zich uit met vier ouderen. De familie verhuisde wegens deze belangstelling naar een grotere locatie in Wassenaar.

Een Familiebedrijf

Philip Kruseman Aretz, de oudste zoon van Jennifer, studeerde in 2001 af aan de Erasmus Universiteit op het thema vraaggerichtheid in de ouderenzorg. Het besef dat een eventuele samenwerking tot een sterke combinatie van kennis en ervaring kon leiden resulteerde in de zoektocht naar twee geschikte locaties. De belangrijkste voorwaarde daarbij was de huiselijke sfeer. Inmiddels worden de zorgvilla’s bewoond door 25 ouderen die nadrukkelijk voor een andere woonvorm kiezen dan een verpleeghuis. Volgens Philip is het naast accommodatie vooral vraaggerichtheid waardoor zijn organisatie zich onderscheid van andere zorgaanbieders. De medewerkers van Kruseman benaderen zorg als dienstverlening. Het zijn professionals die zich heel goed beseffen dat zij te gast zijn bij de bewoners in plaats van andersom. Net als in de periode waarin hij opgroeide en samenleefde met zijn huidige doelgroep.

Ontwikkelingen

Philip is inmiddels zorgondernemer en ziet vooral kansen. Hij is bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie gestart met Aethon, een uitzendbureau voor Geneeskunde studenten die zij geschoold tot, en inzetbaar zijn als, verzorgende. Daarnaast is hij medeoprichter van CarePortal, een bedrijf dat zorgorganisaties helpt met duurzame en intelligente ICT oplossingen waardoor het mogelijk wordt om zowel de kwaliteit als de efficiency te verhogen. Het probleem met veel zorgorganisaties is dat zij zorg steeds meer gaan zien als een product. Volgens Philip is het verstandiger om zorg te benaderen als een dienst.

1 reactie op “Kruseman Aretz Zorgvilla’s”

  1. Dat gun ik alle ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Opgenomen worden in een familiaire omgeving waar zij zich thuis voelen. Succes met de initiatieven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *