DELA crematorium Maaslanden – Nieuwkuijk – Vlijmen

Crematorium Maaslanden bij Vlijmen is één van de vier grote crematoria van Coöperatie DELA in Nederland. Maaslanden doet sinds maart 1987 dienst als crematorium en uitvaartcentrum. Het crematorium is gelegen in Nieuwkuijk, enkele kilometers buiten Vlijmen, en verzorgt jaarlijks ongeveer 1.800 crematies. Dat komt neer op gemiddeld 150 per maand en ongeveer 6 tot 7 per dag. Toch maken de ruim dertig DELA-medewerkers elke uitvaart uniek voor gasten van crematorium Maaslanden.

Faciliteiten

DELA LogoDELA crematorium Maaslanden te Nieuwkuijk telt twee aula’s: een kleine aula, met 32 zitplaatsen en 10 staanplaatsen, en een grote aula, met 160 zitplaatsen en 300 staanplaatsen. Beide ruimtes beschikken over beeldschermen, waarop de overledene met foto- en videomateriaal kan worden herdacht. Daarnaast is de grote aula uitgerust met HD-camera’s. Op verzoek van de nabestaanden kan DELA zo geluids- en beeldopnames maken van de afscheidsplechtigheid. Deze is dan op een later moment in alle rust terug te zien en te luisteren.

Vóór en na de dienst vangen de DELA-medewerkers hun gasten op in de ontvangst-, gezins- en koffiekamers van crematorium Maaslanden. Daar serveren de uitvaartbegeleiders bovendien een breed horeca-assortiment.

Buitenterrein

Het buitenterrein van DELA crematorium Maaslanden weerspiegelt de groene omgeving van Nieuwkuijk en Vlijmen. Hier kunnen nabestaanden de asresten van hun dierbaren een mooie plek geven in de urnenmuur, op de urnenbegraafplaats of op de strooivelden.

Een beeld van de Belgische kunstenaar Kamagurka siert het terrein. Het werk, met de naam ‘De nacht is gevallen’, bestaat uit een meer dan levensgrote gebeeldhouwde man, die in een zwarte plas kijkt, symbool voor de sterrenhemel.

Nauw betrokken bij crematie

Bij crematorium Maaslanden te Nieuwkuijk zijn nabestaanden nauw betrokken bij een crematie. Zo kunnen zij aanwezig zijn bij de verzorging van de overledene. Als zij daar behoefte toe hebben, mogen zij de medewerkers van DELA hier zelfs bij assisteren. Daarnaast maken nabestaanden bij ongeveer de helft van de crematies gebruik van de mogelijkheid om mee te gaan naar de ovenruimte van het crematorium, om bij de invoering aanwezig te zijn.

Na een maand kunnen de asresten, 3 tot 4 kilogram in totaal, in het crematorium bij Vlijmen worden opgehaald. Deze termijn is vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging, zodat nabestaanden de tijd hebben om te bedenken wat zij met de as willen doen. DELA verkoopt in crematorium Maaslanden onder meer as monumenten of as sieraden. Ook biedt het de mogelijkheid om de asresten op een van de strooivelden uit te strooien.

Activiteiten

Elk jaar organiseert DELA een lichtjesavond op het terrein van Maaslanden, waar enkele honderden mensen in de groene omgeving van Nieuwkuijk en Vlijmen samenkomen om hun dierbaren te gedenken. Ook ontving crematorium Maaslanden in september 2018 Jeugdtheater TAK, dat de kindervoorstelling ‘Zijn er nog vragen?’ opvoerde. Hiermee maakten zij onderwerpen als dood, eenzaamheid en rouw bespreekbaar voor het jeugdige publiek.

Over Coöperatie DELA

Uitvaartverzorger en -verzekeraar DELA is marktleider in de Benelux en vertegenwoordigt bijna 4 miljoen verzekerden. Jaarlijks verzorgen de ruim 1.800 medewerkers meer dan 32.000 crematies in ongeveer 150 vestigingen. De Coöperatie vierde in 2017 het 80-jarig jubileum en mag prijken met het Keurmerk Klantgericht Verzekeren, het Keurmerk Uitvaartzorg en het Privacy Waarborg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.