Marqt

Meike Beeren, een van de oprichters van Marqt, werkte jaren bij de inkoopafdeling van Ahold. Tot haar ergernis kwam ze erachter dat de inkoop nauwelijks iets te maken had met de kwaliteit van een product. Samen met medeoprichter Quirijn Bolle besloot Beeren hier iets aan te doen: ze besluiten in 2008 een duurzame supermarkt op te richten om zo het gat te dichten tussen de grote supermarkten en de veel te dure natuurwinkels.

Oprichting

 

Meike Beeren en Quirijn Bolle vonden het tijd voor vernieuwing. Met Marqt wilden ze een nieuwe supermarkt op de markt brengen die op een andere manier met eten en andere producten. Een van hun uitgangspunten is dat de klant de producent moet leren kennen en andersom. Beeren en Bolle willen met Marqt ook gehoor geven aan de groeiende interesse voor goed geproduceerd en duurzaam eten. Mensen willen steeds vaker hogen over de herkomst van de producten en mensen vinden het ook steeds belangrijker dat producten, waar mogelijk, lokaal geteeld zijn. Dit zijn allemaal punten die voor Marqt en hun oprichters zeer belangrijk zijn en waarop Marqt gebouwd is.

“Echt Eten”

Een van de punten waarop Marqt gebouwd is, is het concept van “Echt Eten”. Beeren en Bolle vonden dat eten “echt” zou moeten zijn. Met “Echt” bedoelen Beeren en Bolle eten dat deze vijf principes omarmt:

  1. Echt eten blijft dicht bij de oorsprong;
  2. Echt eten is gemaakt met respect voor de omgeving;
  3. Echt eten écht vers;
  4. Echt eten is met bezieling gemaakt;
  5. Echt eten is écht lekker.

Bij Marqt zijn ze van mening dat echt eten pas Echt is wanneer het goed is voor iedereen. Wanneer een product aan de bovenstaande vereisten voldoet, is het volgens Marqt ook daadwerkelijk goed voor iedereen. “Echt eten is eten zonder nare bijsmaak”, aldus Marqt.

Een ander punt waar ze bij Marqt veel waarde aan hechten is het feit dat de versproducten zo veel mogelijk regionaal geproduceerd worden en direct aan Marqt worden geleverd, zonder tussenpersoon. Ook werken ze bij Marqt enkel met producenten die eten net zo belangrijk vinden als dat Marqt en hun oprichters dat vinden. Eten moet namelijk  gemaakt worden met respect voor natuur, voor dieren en ook voor mensen. Kortom: eten moet met aandacht geproduceerd worden, want dat proef je. Door al het bovenstaande werkt Marqt veel met seizoensproducten. Hierdoor zit er ook een groot verschil tussen en zomer- en winterassortiment.

Marqt: waar te vinden?

Marqt is opgericht in Amsterdam en de meeste van hun verstigingen bevinden zich ook in onze hoofdstad. Dit betekent echter niet dat Marqt een puur Amsterdamse winkel is. Ook in Den Haag, Haarlem en in Rotterdam bevinden zich filialen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.