Sake Store

Sake Store logoSake Store is een kledingwinkel uit Friesland voor dames, heren en kinderen. Sake Store heeft veertien winkels verspreid door Friesland en het assortiment is ook online via de webwinkel verkrijgbaar.

Geschiedenis

thuiswinkelwaarborgContact
Website: www.sakestore.nl
Telefoon: 0511-444873
Email: info@sakestore.nl
Adres: Foarstrjitte 37, 9271 KE De Westereen, Nederland

Aan de spoorlijn tussen Leeuwarden en Groningen ligt het Friese dorp Zwaagwesteinde. In 1903 kreeg een voorouder van Thijs Baarsma, de huidige eigenaar van Sake Store, hier een vergunning voor het venten met een hondenkar. Later ging hij zich richten op de verkoop van textiel aan andere venters. Dit bedrijf met de naam Bacofa (later BC Fashion) was een succes en groeide gestaag in aantal werknemers en omzet. Ook kwam er een moderne fabriek in het dorp. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd de eerste spijkerbroek van Nederland door Bacofa gemaakt en ook later zouden spijkerbroeken het voornaamste product van het bedrijf blijven. Vanaf de jaren ’70 kreeg het bedrijf het moeilijker door concurrentie van bedrijven die hun kleding goedkoop in het buitenland lieten produceren en in 2010 hield BC Fashion definitief op te bestaan. Eind zeventiger jaren had echter een andere telg van de familie Baarsma een van de gesloten fabrieken van BC Fashion in Zwaagwesteinde gekocht en hierin begon hij de kledingwinkel die later zou uitgroeien tot Sake Store. De winkel richtte zich in het begin vooral op goedkope spijkerbroeken, die in die tijd voor het eerst mode werden. Zijn zoon Thijs Baarsma ging ook in de kledingwinkel werken en nam deze in de jaren ’90 over toen zijn vader ziek werd. Onder zijn leiding groeide het aantal Sake Store winkels gestaag met vestigingen in onder andere Dokkum, Bolsward, De Westereen en Lemmer. Ook werd een online shop opgezet, zodat de kleding door heel Nederland beschikbaar is.

Visie

Sake Store richt zich op kleding in het middensegment, niet te duur en niet heel goedkoop. Er zijn kleding en schoenen van meer dan 70 merken beschikbaar voor zowel heren, dames en kinderen. Onder de merken bevinden zich bekende namen als Jack & Jones, Adidas, Brunotti en Vero Moda. Waar winkelstraten steeds vaker bestaan uit ‘onebrandstores’, probeert Sake Store zich te onderscheiden met een meer divers aanbod. De nuchtere Friese roots van Sake Store komen terug in het assortiment dat zich kenmerkt door mooie, modieuze maar niet te uitbundige kleding. Jeans vormen traditiegetrouw nog een belangrijk onderdeel van de collecties. Eigenaar Thijs Baarsma heeft bijna honderd medewerkers in dienst maar doet de inkoop van nieuwe kleding desondanks nog steeds zelf. Daarbij let hij ieder seizoen goed op wat er in is. Ook kenmerkend voor Sake Store is dat er rekening wordt gehouden met de gemiddeld grotere maten van de Friezen in vergelijking met klanten uit andere delen van Nederland. De medewerkers van de winkels worden intern opgeleid om klanten zo goed mogelijk van advies te voorzien, bijvoorbeeld op het gebied van kleur. Naast de fysieke winkels kunnen klanten ook terecht bij de hoog beoordeelde online webshop. Buiten de gewone activiteiten om organiseert de Sake Store regelmatig modeshows en levert het een maatschappelijke bijdrage door middel van schenkingen aan de kledingbank.