MARKITA

MarkitaMarkita is een webshop opgericht in 2011 door Gitty Schellens en Astrid van Spronsen. Markita is meer nog dan een gewone webshop een designplatform. Startende ondernemingen en kleine merken kunnen er hun producten promoten en verkopen. Er wordt geselecteerd op interessante Nederlandse en Belgische ontwerpers die speciale producten in kleine oplage aanbieden. Gezocht wordt naar producten die net even anders zijn en waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid. Op deze manier blijft het aanbod exclusief en interessant. Omdat het aanbod zo uniek is, wordt op de website veel aandacht besteed aan cadeaus. Veel mensen vinden het moeilijk om een origineel cadeau voor een ander te kopen; Markita speelt daarop in. Zo zijn er speciale categorieën als trouwcadeaus, kraamcadeaus of cadeaus onder de 25 euro.

OPRICHTING

Contact
Website: www.markita.nl
Telefoon: +31182630672
Email: info@markita.nl
Adres: Piet Mondriaanstraat 163, 1061AR Amsterdam, Nederland

In 2010 kwamen Gitty Schellens en Astrid van Spronsen bij het idee om een platform te ontwikkelen om de zichtbaarheid van ontwerpers te vergroten. De bedoeling is om van Markita.nl hét platform voor de creatieve industrie te maken en tegelijkertijd juist weg te blijven van de massaproductie. De producten die worden aangeboden bij Markita.nl kunnen niet gevonden worden in grote warenhuizen. De ambitie is om de ontwerpers te helpen groeien en hun zichtbaarheid te vergroten. In 2011 komt de webshop daadwerkelijk online met 50 verschillende verkopers en bijna 1000 verschillen producten in het aanbod. Zowel Schellens als Van Spronsen studeerden industriële vormgeving aan de universiteit. Beide dames waren al enige tijd in de industrie werkzaam als onder andere product- en projectmanager. Via de opgedane ervaring en het netwerk dat Schellens en Van Spronsen opgedaan hebben, kunnen ze de start-ups adviseren over bijvoorbeeld conceptontwikkeling en marketing. Zo zegt Schellens: ‘’Het maken van mooie spullen is iets heel anders dan het runnen van een succesvolle onderneming’’.

STOP SHOP

Markita.nl is opgebouwd door middel van het shop-in-shop principe. De website is in principe ingedeeld zoals andere webshops met categorieën als ‘’sieraden’’, ‘’tassen’’ en ‘’kleding voor haar’’, maar is tegelijkertijd een platform waar 350 verschillende ontwerpers verantwoordelijk zijn voor het aanbod. Het kopen van de producten kan gewoon binnen Markita, daarvoor hoeft niet te worden doorgeklikt naar de verschillende webshops. De koper kan zijn online winkelmandje vullen met producten afkomstig van verschillende aanbieders. Tegelijkertijd zijn de verschillende aanbieders verantwoordelijk voor hun eigen plek op Markita.nl; ze leveren zelf tekst en fotomateriaal aan.

BEKENDHEID


In zijn korte bestaan is Markita uitgegroeid tot een bekend platform waarvan de aangeboden producten in verschillende media worden opgepikt. Zo worden de website en de producten die daarop worden aangeboden, genoemd in tijdschriften als de Viva, de Linda en de flair. Daarnaast besteden kranten als de Telegraaf en de Volkskrant aandacht aan het platform. Voor de toekomst hoopt Markita.nl naast producten ook diensten te kunnen aanbieden. Hierbij kan gedacht worden aan het op maat maken van producten of het aanbieden van producten waarvan de kleur niet vaststaat zodat de klant die zelf kan kiezen. Markita.nl hoopt uiteindelijk groter te worden; meer ontwerpers en meer producten, maar wel allemaal passend in het concept van Markita.nl.