La Ligna

La Ligna is een kledingmerk uit Nederland dat is opgericht in 1984. La Ligna ontwerpt vrouwenkleding en accessoires. Op het moment van schrijven zijn er maar liefst 50 verschillende La Ligna winkels door heel Nederland verspreid te vinden. La Ligna heeft vestigingen in de grote steden als Amsterdam, Utrecht en Maastricht, maar daarnaast zijn er ook winkels in plaatsen als Ede en Uden te vinden. In alle vestigingen geldt het motto: ‘’Leef kleurrijk’’. Na het vertrek van Paul Smid, die vanaf 2004 zeven jaar lang de algemeen directeur was, wordt Sandra de Wit in 2011 aangesteld als algemeen directeur bij het bedrijf. Hiervoor werkte zij bij andere modebedrijven en was ze inkoop directeur bij La Ligna. Het hoofdkantoor met eigen distributiecentrum van het merk is gevestigd in Leek.

OPRICHTING

Contact
Website: www.laligna.nl
Telefoon: 085-0409110
Email: klantenservice@laligna.nl
Adres: Flevolaan 21A, 1382JX Weesp, Nederland

In 1984 opende La Ligna haar eerste winkel in Groningen. Eerst werd alleen bovenkleding aangeboden, voornamelijk blouses en truitjes. Toen bleek dat het concept aansloeg werden ook broeken en rokken aan de collecties toegevoegd. De winkel werd een succes en al snel werden filialen door heel Nederland gesitueerd. Om vernieuwend te blijven voor de klant werd het assortiment steeds breder. Dit resulteerde er in dat in 1992 een eigen ontwerper werd aangesteld. Op deze manier werd alle damesmode voortaan zelf ontworpen onder de labelnaam ‘La Ligna’. Originaliteit werd een kernwaarde voor de kleding. Met haar motto ‘’leef kleurrijk’’ wordt door La Ligna niet perse gedoeld op de kleuren van de stoffen in de collecties, maar op alle verschillende emoties die een vrouw kan voelen.

ONTWERPPROCES

Aan het ontwerpen van de kleding voor La Ligna gaat een heel ontwerpproces vooraf. Zo wordt er eerst inspiratie opgedaan aan de hand van een moodboard. Hierna worden stoffen uitgezocht op beurzen in bijvoorbeeld Parijs. Om tot een volledige en overzichtelijke collectie te komen wordt er gewerkt in kleurgroepen. Uiteindelijk worden hier de kleren van gecreëerd en geperfectioneerd tot men komt tot een collectie die in de winkels en webshop verschijnt.

WEBSHOP

Naast de winkels van LaLigna, verkoopt het merk zijn collectie ook via de webshop laligna.nl. Hierop kan bijna de gehele collectie geshopt worden. De eerste webshop van La Ligna kwam in 2010 online. Deze werd vooral gebruikt om de klant op de hoogte te houden van nieuwtjes en te informeren over de collecties. Er kon nog niet online gewinkeld worden. Dit veranderde in 2011 toen de vernieuwde website inclusief webshop geopend werd. Op deze manier kon meer service aan de klant geboden worden. Zo kan er 24/7 besteld worden via de webshop en worden bestellingen die op werkdagen voor 17.00 gedaan worden binnen twee dagen thuis bezorgd.

GOEDE DOEL

La  Ligna werkt samen met de Terre des Hommes, een organisatie die opkomt voor de rechten van het kind en zich sterk maakt tegen kinderuitbuiting. Omdat kinderuitbuiting helaas nog steeds voorkomt in de mode-industrie, probeert La Ligna zich hiervoor in te zetten. Voor Terre des Hommes  ontwerpt het merk armbandjes en shawls waarvan een groot deel van de opbrengst naar de organisatie gaat. Daarnaast kan gedragen La Ligna kleding worden ingeleverd bij een enkeling inzamelingspunten waarna de kleding in winkels van Terre des Hommes wordt verkocht.