Undiemeister

undiemeister (voorheen Bamboodaddy.nl) is een webshop gericht op de verkoop van kleding gemaakt van bamboe. De belangrijkste voordelen van bamboe zijn de duurzaamheid van het productieproces en het draagcomfort. Undiemeister heeft naast Nederland ook in België en Duitsland webshops opgezet en verkoopt de kleding via Amazon in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje.

Geschiedenis

Contact
Website: www.undiemeister.nl
Telefoon: 088-5062802
Email: klantenservice@undiemeister.nl
Adres: Newtonlaan, 3584 BH Utrecht, Nederland

Rik Vegter, woonachtig in Utrecht met zijn gezin, had voor hij samen met zijn broer Cees Bamboodaddy (voorheen Greendaddy) oprichtte al veel ervaring op het gebied van sales en marketing. Zo werkte hij eerder al in de marketingsector op het gebied van consumentenproducten voor de Seiko Massagewatch. Naast zijn werk in de marketing volgde hij een avondstudie rechtsgeleerdheid, zodat hij na het afronden van deze studie aan de slag ging als advocaat. Hoewel hij het een zeer interessant vak vindt, blijkt al snel dat marketing hem meer op het lijf is geschreven. Zo nam hij ook de marketing voor het advocatenkantoor waar hij werkte zeer succesvol op zich. Dit leidde er uiteindelijk toe dat hij afscheid nam van zijn werk als advocaat en een eigen onderneming opzette voor de detachering van juristen (Legallyyours). Door deze onderneming, die onder andere met een ingenieus online matchingsmodel werkte, raakte Rik steeds meer onder de indruk van de e-commerce. Hij besloot hierop om samen met zijn broer Cees op zoek te gaan naar een nieuw businessplan waarvoor hij een aantal criteria opstelde. Zo moest het product onder andere onderscheidend en duurzaam zijn. In die tijd was Rik voor het eerst in aanraking gekomen met ondergoed gemaakt van bamboe. Hij merkte dat hij dit textiel zo comfortabel vond dat hij zijn katoenen ondergoed eigenlijk nooit meer droeg. En zo ontstond het idee voor Bamboodaddy (toen nog Greendaddy), een webshop gericht op de verkoop van kleding gemaakt van bamboe. Het eerste jaar na de oprichting in 2012 was meteen zeer succesvol, er werd een omzet gerealiseerd van een kwart miljoen. In 2013 werd Bamboodaddy genomineerd voor beste startup bij de Thuiswinkel Awards. Door al dit succes werd in 2014 besloten tot uitbreiding over de landsgrenzen. Om aan het startkapitaal voor deze uitbreiding te komen werd een crowdfunding campagne opgezet, waarbij alle investeerders aandheelhouder konden worden van het bedrijf. Binnen 24 uur was het gewenste bedrag van €250.000 al binnen dankzij ook veel tevreden klanten die de actie ondersteunden. De uitbreiding ging gepaard met een naamsverandering van Greendaddy naar Bamboodaddy, omdat dit de exclusieve verkoop van bamboekleding beter dekte. Tegenwoordig opereren de broers onder de naam Undiemeister en worden de producten verkocht in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje. De volgende uitbreiding naar Scandinavië staat op de planning.

Visie

Voordat Rik Vegter samen met zijn broer Bamboodaddy oprichtte was hij op zoek naar een product dat zowel duurzaam en onderscheidend als rendabel en gewild is. Hij gelooft dat je als ondernemer een bijdrage kunt leveren aan een betere wereld door de juiste producten aan te bieden. Bamboetextiel bleek het ideale product, omdat mensen het graag kopen om het zo comfortabel is. De duurzaamheid die daar dan bij komt is mooi meegenomen. Bamboe heeft veel voordelen ten opzichte van katoen. De stof voelt zachter aan door een ronde vezel, isoleert beter zodat het voor zowel warmte als koelte kan zorgen en door kleine gaatjes in de vezel blijft de stof langer fris ruiken. Daarnaast absorbeert de stof drie keer zoveel vocht als katoen en voert deze ook beter af, zodat de stof droger blijft. Ook kan de stof geschikt zijn voor mensen met bepaalde allergieën. Behalve de voordelen op het gebied van draagcomfort is het productieproces van bamboe vele malen milieuvriendelijker dan dat van katoen. Voor één t-shirt gemaakt van katoen is al snel 125 gram pesticide nodig, bamboe wordt verbouwd zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen dankzij de natuurlijke weerbaarheid van de plant. Bovendien kan bamboe groeien zonder dat er aanvullende irrigatie nodig is. Voor de verbouwing van één kilo katoen is vaak al 10.000 liter water nodig. Tot slot blijft bamboe ook na de kap altijd doorgroeien en levert iedere vierkante meter bamboe meer grondstoffen op dan katoen, zodat er minder grond nodig is. Met al deze voordelen is het geen wonder dat Bamboodaddy en Undiemeister successen zijn gebleken. Rik Vegter noemt de bamboetextiel alvast de ontdekking van de 21e eeuw.